Július 2., Budapest

A KÉK bemutatja:
Közép-Európai Építészeti Filmcsere, budapesti kiadás
Július 2. 20 óra, Trapéz padlás (1093 Budapest, Imre u. 2.)

A vetítés olyan filmek közül válogat, amelyek a szocialista lakótelepekhez fűződő, átalakuló viszonyt mutatják be. Az 1960-as évektől kezdődően és egészen az 1980-as évek közepéig, a házgyári elemekből épített funkcionalista lakóépületek meglehetősen átrajzolták Kelet-Európa városainak képét. Az olcsóságra és a hatékony térkihasználásra törekedve ezek az épületek kevés helyet hagytak a nem tervezett funkciók és tevékenységek kibontakozására. A válogatásban bemutatott filmek azt a folyamatot kísérik végig, amely során a lakótelepi lakások lakói nem csak alkalmazkodnak új élettereikhez, de a saját képükre is formálják azokat.

Heidrun Holzfeind: A Fémkapu mögött / Behind the Iron Gate (Varsó, 2009, 55?)
A film a varsói Za Zelazna Brama (A fémkapu mögött) elnevezésű lakótelep hétköznapi életét mutaja be. A telep 1965 és 1972 között épült Varsó központjában, az ún. Kis Gettó rom jain. A 19 hatemeletes épület mindegyike modern, racionális alapelvek szerint épült, és lakói munkások, funkcionáriusok, akadémikusok és a varsói értelmiség voltak. Az 1970-es években a lakótelep a lengyel szocialista prosperitás és technológiai fejlődés szimbóluma volt, de ma a telep nemkívánatos, szűkös lakásai sokakat a kommunista korszakra emlékeztetnek. 1989 óta számos posztmodern hotel, lakó- és irodaház épült az épületek közé, így átrajzolva a lakótelep elrendezését és elfoglalva a zöld területeket.

Juraj Chlpík: Petržalka-i identitás / Petržalka Identity (Pozsony, 2010, 25?)
Petržalka Pozsony legnagyobb városrésze, ahol megépülése óta már három generáció nőtt fel. Emeberek jönnek és mennek, és új történelem íródik, amely kívülről észrevétlen, csak a lakók intim, személyes történetein keresztül elevenedik meg. A film a betonrengeteg néhány lakójának portréját mutatja be, akik próbálnak gyökeret ereszteni e múlt nélküli környezetben. A film alapjául szolgáló, azonos című kiállításhoz hasonlóan, Juraj Chlpík itt is egymás mellé rendeli a lakók történeteit és a lakások fizikai megjelenését, elrendezését.

Keserue Zsolt, Polyák Levente & Dénes Ágnes: Lekerekítés / Rounding Off (Budapest, 2006-2007, 22?)
A Lekerekítés egy Magyarország különbözo lakótelepein folytatott kutatómunka eredménye. A számos lakásban készített interjúk, fotók és video felvételek személyre szabott megoldásokat mutatnak be egy teljesen standardizált élettér belakására. A film az eredeti elrendezés legkülönbözőbb változatait, berendezési módozatait tárja elénk, és a lakótelepeken megvalósult eklektikus sokszínűségről, a virágzó ‘csináld magad’ kultúráról és a lakók kulturális hátterének sokszínűségéről tesz tanúságot.

A program ingyenes, a filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.
Kapcsolat: filmnapok@kek.org.hu

A Közép-Európai Építészeti Filmcsere partnerei:
Movies in Wonderland
Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle, Warsaw
Bec Zmiana, Warsaw
Malopolski Instytut Kultury, Cracow
Punkt, Bratislava
4AM Forum for Architecture and New Media, Brno
Praguewatch, Prague

Az esemény a Movies in Wonderland segítségével valósult meg.

Az esemény támogatója az International Visegrad Fund.